Kinderen correct beveiligen in de auto is van levensbelang. Toch blijkt dat in Vlaanderen nog steeds een probleem. Maar al te vaak worden kinderen in de wagen op de verkeerde manier vastgeklikt, en in sommige gevallen zelfs helemaal niet. De campagne spoort ouders en grootouders aan om hun kinderen en kleinkinderen altijd op de correcte manier vast te klikken.
Juni 2020 - Bij sommige technische keuringscentra zijn er momenteel lange wachtrijen. Die zijn nochtans niet nodig. Bij de heropstart van de keuringscentra voor personenvoertuigen op 4 mei heeft iedereen die tijdens de periode 13 maart tot en met 3 juni naar de keuring moest, uitstel gekregen tot en met 4 november 2020. Die maatregel werd genomen om de inhaalbeweging vlot en gespreid te laten verlopen. Politiediensten en verzekeraars zijn ook op de hoogte van het uitstel."
Alle rijopleidingen en het terugkommoment worden op 11 mei opnieuw opgestart. Rijexamens kunt u vanaf 18 mei en 25 mei opnieuw afleggen. Om rekening te houden met de periode waarin de opleiding en examens opgeschort waren, worden de wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens verlengd tot 31 december 2020. Kandidaten krijgen dus voldoende tijd om nieuwe afspraken in te plannen dit jaar.
De periodieke keuringen van personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen worden veilig en gespreid opgestart in de Vlaamse keuringscentra. Dit zijn de laatste keuringen die nog niet mogelijk waren wegens de coronacrisis. De geldigheid van de keuringsbewijzen wordt verlengd tot en met 4 november om de nodige inhaalbeweging vlot te laten verlopen. Eigenaars ontvangen een nieuwe uitnodiging om hun voertuig in een voorgestelde periode te laten keuren. Er is dus geen haast om uw voertuig meteen te laten keuren. Wacht op instructies via een nieuwe uitnodiging. Een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen wordt genomen zodat de dienstverlening – zowel voor medewerkers als klanten - optimaal en veilig kan verlopen.
Bij één dodelijk ongeval op 5 speelt slaperigheid achter het stuur een belangrijke rol. Over oplossingen om slaperigheid achter het stuur te verdrijven, doen de gekste verhalen de ronde. Experts zijn het er echter over eens dat er maar één manier is om je alertheid terug op peil te brengen, en dat is een kort dutje (een “powernap”) in combinatie met een kop koffie.
In september had de startvergadering voor het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid plaats. Dit nieuwe orgaan, waarin politie, gerecht en een brede waaier aan mobiliteitsorganisaties vertegenwoordigd zijn, moet het verkeersveiligheidsbeleid in Vlaanderen mee vormgeven en opvolgen. De eerste opdracht is een nieuw Vlaams Verkeersveiligheidsplan opstellen dat de strategie voor de komende vijf jaar zal vastleggen. Dat actieplan moet eind dit jaar klaar zijn.
Iedereen kent de term “cruise control”, maar vanaf nu is er ook de “control cruiser”. Dit is een voorbeeldige chauffeur die zich overal aan de snelheidslimiet houdt. Met deze nieuwe verkeersveiligheidscampagne willen de Vlaamse overheid en de VSV alle bestuurders die niet te snel rijden expliciet bedanken voor hun veilige gedrag.
In augustus voert de Vlaamse overheid een campagne die bestuurders aanspoort om in automodus te gaan wanneer ze een wagen besturen. "Automodus" staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door de smartphone buiten handbereik te leggen, op "niet storen" of stil te zetten.
Onder het motto “Kijken kijken om elke motorrijder te zien” roept de Vlaamse overheid automobilisten en andere weggebruikers op om beter uit te kijken voor motorrijders. Daarnaast geeft de campagne motorrijders tips om gevaarlijke situaties te vermijden.
Elke gemeente in Vlaanderen kan subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren. Die subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. Werken komen in aanmerking als ze verricht zijn vanaf 1 januari 2019. Elke gemeente kan per kalenderjaar één subsidieaanvraag indienen voor maximaal tien schoolomgevingen op haar grondgebied. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de uitgaven die voor de subsidie in aanmerking komen, met een maximum van 25.000 euro per schoolomgeving.
MijnrijbewijsB.be is een online leeromgeving waar men de theorie voor het rijbewijs B kan raadplegen en inoefenen. In de eerste plaats richt de site zich naar de kandidaat-bestuurders die hun rijbewijs willen behalen. Maar ook mensen die hun kennis van de verkeersregels willen opfrissen kunnen hier terecht. Het platform is volledig gratis en toegankelijk voor iedereen.
Al voor de 23e keer is vorige week de BOB-campagne op gang getrokken. Dit jaar met de slogan "BOB = nul op!". Sinds de eerste campagne ging de verkeersveiligheid er flink op vooruit, maar er is nog steeds werk aan de winkel. Drinken en rijden wordt steeds minder aanvaard, maar in de weekendnachten is in bijna de helft van de ongevallen toch nog een chauffeur onder invloed betrokken. Daarom deze nieuwe campagne, met ook dit jaar weer extra alcoholcontroles.
Vanaf 11 december 2018 moet uw speed pedelec ingeschreven zijn bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en over een gepaste speed pedelec-nummerplaat (SP-nummerplaat) beschikken.
Zonder officiële inschrijving en SP-nummerplaat mag u dan niet langer met een speed pedelec op de openbare weg rijden.
Voor die inschrijving en nummerplaat hebt u een gelijkvormigheidsattest nodig. Hebt u dat nog niet? Vul dan deze testaanvraag in.
Gsm’en aan het stuur houdt levensgrote risico’s in. Daarom voert de Vlaamse overheid een nieuwe Beloofd!-campagne die autobestuurders tips geeft om voor je vertrek in 'automodus' te gaan en zo je aandacht bij het verkeer te houden. Er zijn vier verschillende manieren: zet het toestel op 'niet storen', leg de gsm buiten handbereik, zet de gsm op stil of kies voor handenvrij via de carkit/bleutooth. Beloof het zelf ook!
Vandaag houden meer dan 100 lokale politiezones, in samenwerking met de federale politie, de tiende flitsmarathon. De politie startte om 6 uur vanochtend en blijft extra controleren tot morgenochtend 6 uur. Een aantal van de flitslocaties zijn gekozen na tips van het publiek via www.ikflitsmee.be.
Drukbezette terrasjes, smeulende barbecues, leuke festivals, grootse openluchtevenementen en een wereldkampioenschap voetbal … Het zijn de ingrediënten voor een geweldige zomer. Wordt er getoost en gefeest in goed gezelschap? Dan is BOB uiteraard ook van de partij!
Als BOB draag je zorg voor je eigen veiligheid, die van je vrienden of familie en die van de andere weggebruikers. Daar mag je trots op zijn!
Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute is het aantal verkeersdoden op de Vlaamse wegen in de eerste 3 maanden van 2018 met 18% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Het aantal letselongevallen daalde met 5%. Meer informatie vindt u hier
Overdreven en onaangepaste snelheid zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd je hebt om gevaren op te merken en erop te reageren. Je gezichtsveld wordt kleiner en je stopafstand groter. Naarmate je sneller rijdt, zullen ook de gevolgen van een ongeval ernstiger zijn. Zo'n 30% van de dodelijke verkeersongevallen zijn te wijten aan overdreven snelheid.
Daarom lanceert de Vlaamse overheid in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe campagne. Deze roept de weggebruikers op om te beloven niet te snel te rijden. Meer dan 500 Vlamingen beloofden het alvast aan dierbaren en vormen het gezicht van de campagne. Alle informatie vindt u hier.
De verkeersveiligheidsbarometer geeft aan dat het aantal verkeersdoden in Vlaanderen blijft dalen. Vorig jaar werden 222 doden ter plaatse geregistreerd, 24 minder dan in 2016. Dit stemt overeen met een daling van -9,8%.
Op basis van de cijfers raamt Vias het definitieve aantal verkeersdoden voor Vlaanderen in 2017 op ongeveer 290. Meer informatie kan u hier vinden.
Voldoende afstand houden van je voorligger is essentieel om kop-staartaanrijdingen te vermijden. De basisregel bestaat erin dat je op een droog wegdek altijd twee seconden afstand moet houden tot je voorligger. Op een nat wegdek is dat 3 seconden.
Deze nieuwe campagne stelt een nieuw hulpmiddeltje voor. Alle informatie vindt u hier.
Op maandag 11 december 2017 trotseerden een heleboel verkeersveiligheidsexperts de sneeuw om af te zakken naar het Vlaams Parlement voor de studiedag 'Verkeersveiligheid - Uitgedaagd door Apps+'. Het werd een dag met boeiende lezingen rond de menselijke schakel in de verkeersveiligheid, technologische (R)evoluties in Vlaanderen, de voertuigconstructeurs in de data economie en de connectie tussen verkeersveiligheid en big data. De namiddag werd ingevuld met interessante workshops.
Gsm’en aan het stuur houdt levensgrote risico’s is. En toch zijn er bestuurders die er geen graten in zien om tijdens het rijden niet-handenvrij te bellen of berichtjes te lezen en te verzenden. Daarom lanceert de Vlaamse overheid in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een campagne die duidelijk maakt dat gsm’en en rijden niet samengaan. De campagne roept de weggebruikers ook op om te beloven de gsm niet meer te gebruiken tijdens het besturen van een voertuig.
Kinderen veilig vastklikken in de auto is van levensbelang. Toch checkt slechts 1 op de 2 ouders of grootouders bij elke rit of hun (klein)kind wel degelijk correct beveiligd is. Meer nog: 1 op de 3 geeft toe zijn of haar kind of kleinkind niet altijd in een aangepast zitje te vervoeren. Daarom lanceert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een sensibiliseringscampagne die ouders en grootouders aanspoort om hun kinderen en kleinkinderen altijd op de correcte manier vast te klikken.
Alle informatie over de campagne kan u hier vinden
Bij één dodelijk ongeval op 5 speelt slaperigheid achter het stuur een belangrijke rol. Op het moment dat je je slaperig begint te voelen is het eigenlijk al te laat. Deze campagne roept weggebruikers op om aan de medereizigers te beloven steeds 8 uur te slapen alvorens met de auto op reis te vertrekken. En geeft ook andere belangrijke tips mee.
Drukbezette terrasjes, smeulende barbecues, knusse festivals en grootse openluchtevenementen… Het zijn de onmisbare ingrediënten voor een op en top Belgische zomer. Wordt er getoost en gefeest in goed gezelschap? Dan is BOB uiteraard ook van de partij!
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts strijdt tegen de schande van de 400 verkeersdoden, waaronder opvallend veel jongeren. Daarom worden de rijopleiding en de examens in 2017 stapsgewijs aangepast.
70 buiten de bebouwde kom. Tenzij anders aangegeven.
23-11-2016
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts lanceert een campagne om chauffeurs te wijzen op een nakende revolutie langs onze wegen. Vanaf 1 januari 2017 wordt 70 km/u de norm buiten de bebouwde kom. Dankzij de ingreep kunnen er ongeveer 30.000 verkeersborden verdwijnen. De weg wordt zo beter leesbaar en de verkeerssituatie wordt veiliger.
Ruim 85% van de ouders maakt zich al eens zorgen als zoon- of dochterlief onderweg is van of naar school. Liefst één op zeven leeft zelfs elke ochtend en avond in angst. Dat blijkt uit een enquête met meer dan 13.000 deelnemers in het kader van het Grote Verkeersonderzoek van Het Laatste Nieuws in samenwerking met de Vlaamse overheid. Reporters van Het Laatste Nieuws trokken naar de meest opvallende 'zwarte punten'. Ze spraken met deskundigen, politici en schooldirecties.
Op 21 september 2016 gaat de "European Day without Road Death (EDWARD)" door. Dit project is georganiseerd door het Europees netwerk van verkeerspolitiediensten (TISPOL), waarbij 30 landen zijn aangesloten. 21 september 2016 moet de eerste dag ooit worden zonder verkeersdoden in Europa. De organisatie vraagt aan elke Europese organisatie, aan elke Europese burger, om op de TISPOL-website de belofte te ondertekenen om van 21 september de eerste Europese dag zonder verkeersdoden te maken.
Politiecommissaris Werner Van Cant, bekend van het verkeersmagazine "Kijk uit", geeft ons een aantal tips voor mensen die met de auto op vakantie vertrekken.
Vlaams Verkeersveiligheidsplan krijgt groen licht van de Vlaamse Regering
24-06-2016
Op 24 juni 2016 kreeg het Vlaams Verkeersveiligheidsplan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts groen licht van de Vlaamse Regering. Met onder andere méér flitspalen, een snelheidsslot, verplichte vorming voor vrije begeleiders en een veeleisendere rijopleiding.
Als VSV-vrijwilliger kies je voor een zinvol engagement en werk je in je vrije tijd mee aan meer verkeersveiligheid. Dat doe je door andere lokale hoofdrolspelers actief aan te spreken en hen ons verkeers- en mobiliteitseducatief aanbod voor te stellen. Of interactieve workshops rond verkeersthema’s te begeleiden.
In september starten de VSV-vrijwilligers officieel hun engagement.
Een verkeersongeval overkomt je in een fractie van een seconde. Dat lot trof ook Rudy Claeys in 2003. Ondanks een tetraplegie, zit Rudy op de planken als acteur in 'Fractie van een seconde', een energieke theatervoorstelling waarin jonge mensen direct aangesproken worden over 'wat er in het verkeer allemaal fout kan gaan'!
De voorstelling gaat in première op 24 mei 2016 in de Arenbergschouwburg te Antwerpen.
Dit weekend start een nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de Vlaamse overheid en verschijnt Ray terug langs de Vlaamse wegen. Met de slogan "Niet te snel is dik okay" roept Ray automobilisten op om zich aan de snelheidslimieten te houden. Ook al beseffen 3 op de 4 Vlamingen dat te snel rijden gevaarlijk is, toch werden in de eerste zes maanden van 2015 er in Vlaanderen nog 978.202 pv's voor overdreven snelheid uitgeschreven. Bestuurders van Land Rover's en BMW's begaan de meeste snelheidsovertredingen.
Vlaanderen lanceert een nieuwe campagne over het dragen van de gordel. Met de slogan "Gordel om of er zwaait wat" roept Ray in februari iedereen op de gordel te dragen. Hoewel het dragen van de gordel wettelijk verplicht is, doet nog steeds niet iedereen de gordel om. Nochtans kan die gordel je leven redden bij een ongeval. In maart zal de politie extra op gordeldracht controleren.
Bij de BOB-controles in Vlaanderen werden meer dan 274.000 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. 5.925 bestuurders, of 2,2%, bliezen meer dan de toegelaten 0,5 promille. Van 1.381 bestuurders werd het rijbewijs ingetrokken.
Experten van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken nemen deel aan een internationaal colloquium, opgezet in samenwerking met het Franse Centre Jacques Cartier, dat op 25 en 26 november 2015 plaatsvindt in Brussel. Het colloquium wordt in goede banen geleid door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met de beide andere gewesten.
De gewesten, de Belgische Brouwers en Assuralia lanceerden vandaag de nieuwe BOB-campagne. De wintercampagne wil de sociale norm, dat BOB voor het rijden enkele glazen alcohol mag drinken, veranderen. Na 20 jaar BOB wil de campagne deze misvatting uit de wereld helpen. Een echte BOB drinkt geen druppel alcohol, ongeacht de omstandigheden.
In 2014 vielen 400 verkeersdoden op Vlaamse wegen, een triest record. Verkeersveiligheid is dan ook een belangrijke prioriteit op de politieke agenda. De Vlaamse overheid richtte recent een Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid op om alle acties rond verkeersveiligheid beter op elkaar af te stemmen en te coördineren.
De Mobiliteitsbrief biedt lokale overheden informatie over hoe een duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid uitgewerkt kan worden in samenwerking met andere partners en overheden.
In zijn beleidsnota kondigde minster van Mobiliteit Ben Weyts de oprichting van een Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid (VHV) al aan. Het grondplan is inmiddels uitgetekend.
"Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid moet een merknaam worden voor alles wat met verkeersveiligheid te maken heeft", zegt minister Weyts.
Het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid krijgt een zichtbare thuis binnen het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
"Verkeersveiligheid moet in onze werking een zichtbare plaats krijgen. Daarom komt er vanaf 1 januari een afdeling Verkeersveiligheid binnen ons departement, waar ook het Vlaams Huis zijn thuis zal vinden", zegt secretaris-generaal Filip Boelaert.